De slangenklanten van XITRAC, zoals overslag- en bulkbedrijven en transporteurs, meldden terloops dat ze vaak handmatig een overlading moeten corrigeren, een product-spill moeten verwijderen en restproducten moeten opruimen. Ze zouden daar graag een kleine zuigunit voor willen hebben.

Hieruit is het XIVAC concept geboren.

De XIVAC zuigwagens zijn heel compact met toch een zware zuigpomp van 3500 m3 per uur en 90% vacuüm. Hierdoor zijn ze zo multi-inzetbaar dat de toepassingen op het gebied van pneumatische verplaatsing van producten bijna onbegrensd zijn. Er kunnen veel verschillende droge producten opgezogen worden en direct gelost worden in bigbags of octabins of verblazen worden naar containers of in silo’s of silowagens.

Deze multi-inzetbaarheid heeft de XIVAC erg populair gemaakt bij onder andere industriële reinigingsbedrijven, haventerminals, bulktransporteurs en overslagbedrijven, maar ook voor het verblazen van isolerende schelpen in kruipruimten of het opzuigen en afzakken van uitgewerkte actieve koolkorrels wordt de XIVAC gebruikt.

Omdat in praktijk bleek dat lichtgewicht en/of hakerige producten zoals isolatiematerialen niet vanuit de hopper in een bigbag zakten, is een variant op de XIVAC bedacht: de ISOVAC. De hopper achter op de XIVAC is vervangen door een vacuümbox die in de zuigwagen in geplaatst. Lichtgewicht producten worden met de zuiglucht meegevoerd naar de 1 m3 filterzak in de vacuümbox. Het product blijft in de filterzak achter en de lucht gaat via filters naar de zuigpomp. Het product wordt dus rechtstreeks in 1 m3 filterzakken gezogen.

Kijk voor uitvoerige informatie op de website xivac.com